Haitta-ainetutkimus

PAH- pitoisuuden määritys materiaalinäytteestä

Tilaa tutkimus

PAH-yhdisteitä sisältäviä aineita on käytetty aina 1950-luvulle asti yleisesti rakenteissa, jotka joutuvat kovan kosteusrasituksen alaiseksi. Nykyisin käyttö on sallittua erityistapauksissa. PAH-yhdisteitä voi löytyä useista rakennusmateriaaleista, kuten kattohuovasta, kyllästepuusta, sähköjohtojen putkieristeistä ja vanhojen rakennusten kosteuden- ja vedeneristeistä (kivihiilipiki).

PAH-yhdisteiden pitoisuudelle on määritelty kaatopaikkakelpoisuuden raja-arvo (200 mg/kg) ja tämä on huomioitava purkutöiden yhteydessä. PAH-analyysi tehdään GC/MS-laitteistolla ja näytteestä tutkitaan 16 yleisimmän PAH-yhdisteen summapitoisuus sekä yksittäisten yhdisteiden pitoisuudet.

Materiaalinäytteen PAH-analyysi on akkreditoitu Kuopion laboratoriossa. Standardin SFS-EN ISO/IEC 17025 vaatimusten mukaisesti arvioidun laboratoriomme (akkreditointitunnus T288) pätevyysalueen löydät täältä. Vuoden 2021 aikana akkreditointi laajennetaan myös toisiin toimipisteisiimme.

Jani Mäkelä

Jani Mäkelä

tutkija, FM, kemisti
+358 50 560 2975

Anssi Riekki

Anssi Riekki

laboratoriopäällikkö, tutkija,
laboratorioanalyytikko
+358 44 074 0410

Mikko Kivelä

Mikko Kivelä

tutkija, laboratorioanalyytikko
+358 50 438 8912

Laboratoriomme ovat FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoimia testauslaboratorioita T314 (Labroc Oy) ja T288 (Mikrobioni Oy) SFS-EN ISO/IEC 17025:2017. Pätevyysalueemme löytyvät FINASin verkkosivuilta. Vuoden 2021 kuluessa tavoitteena on yhdistää laboratoriot yhden akkreditointitunnuksen alle.

Toimi näin!

Lähetä tutkittavat näytteet tai toimita ne meille paikan päälle laboratorioomme. Voit tuoda näytteet myös näytteiden vastaanottolaatikkoon, joista näytelähetykset lähtevät laboratorioihimme päivittäin. Tämä toimitustapa on näytteenlähettäjälle ilmainen. Alla tarkemmat ohjeet.

Rakentamisen laatu koskettaa meitä kaikkia

Siksi haluamme auttaa sinua.

Ota yhteyttä