Asbestipitoiset näytteet materiaalijakauman ja epäpuhtauksien määrityksessä

18.12.2024

Materiaalijakauman ja epäpuhtauksien määrittäminen betoni- ja tiilimurskenäytteistä

MARA-asetuksen (VNa 843/2017) mukaisesti rakennus- ja purkukohteissa syntyvästä betoni- ja tiilimurskeesta on määritettävä liukoisuuksien ja kokonaispitoisuuksien ohella myös materiaalijakauma ja epäpuhtaudet.

Purkumateriaalin materiaalijakauman ja epäpuhtauksien määrittäminen laboratoriossa on työläs tutkimuslaboratorion näkökulmasta. Kyseisessä tutkimuksessa noin 100 kilon näyte käydään manuaalisesti läpi ja näytteestä luokitellaan erilaiset materiaalit omiin luokkiinsa. Myös kelluvien epäpuhtauksien osuus määritetään.

Oletettavaa yleensä on, että ennen rakennuksen purkamisen aloittamista, purettavassa kohteessa on tehty asbesti- ja haitta-ainekartoitus ja sen perusteella haitalliset aineet ovat poistettu rakenteista. Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että purkumateriaaliin on jäänyt esimerkiksi asbestipitoisia materiaaleja.

Kun näytteestä löytyy asbestia

Laboratorioon ei oteta vastaan materiaalijakauman ja epäpuhtauksien määritykseen näytteitä, jotka sisältävät asbestia. Mikäli näytteestä kuitenkin löytyy asbestipitoista materiaalia, tämä aiheuttaa tutkivalle laboratoriolle erilaisia toimenpiteitä. Työturvallisuuden näkökulmasta laboratorion tulee ennakoivasti varautua asbestilöydökseen ja mikäli asbestia näytteessä havaitaan, seuraa siitä työläät puhdistustoimenpiteet laboratoriossa. Lisäksi laboratorion täytyy huolehtia 100 kilon asbestipitoisen jätteen hävittämisestä.

Mikäli näytteestä löytyy asbestia, katsomme, että näyte on kelpaamaton tutkimukseen ja tutkiminen keskeytetään. Edellä mainituista, kustannuksia aiheuttavista syistä, asiakkaalta veloitetaan tutkimuksen hinta.

 

Olemme FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T314, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. Laboratoriomme akkreditoitu pätevyysalue löytyy osoitteesta www.finas.fi.