Pilaantuneen maa-aineksen taustalla on pääosin ihmisen aiheuttama toiminta. Tyypillisiä kohteita ns. PIMA-tutkimuksille ovat esimerkiksi erilaiset teollisuuslaitokset, sahat ja kyllästämöt, polttoainejakelupisteet, ampumaradat, kemialliset pesulat sekä jätteenkäsittelykeskukset ja romuttamot. Myös taimitarhat sekä kauppapuutarhat voivat toiminnallaan aiheuttaa maaperän pilaantumista.
Yleisimpiä pilaantuneesta maa-aineksesta löytyviä haitta-aineita ovat öljyhiilivedyt, erilaiset liuottimet, raskasmetallit, PAH- ja PCB-yhdisteet sekä torjunta-aineet. Pilaantuneisuuden aiheuttamien aineiden kirjo vaihtelee kohteen ja sinä harjoitetun toiminnan mukaan.
Lähde: Hyvät käytännöt pilaantuneiden maiden kenttätutkimuksissa, SYKE 2014
PIMA-asetus
PIMA-asetuksessa (VNa 214/2007) säädetään maaperän pilaantuneisuuden ja kunnostustarpeen arvioinnista. Asetuksesta löytyvät kynnys- ja ohjearvot, jotka perustuvat joko terveysriskiin tai ekologiseen riskiin. Jos asetuksessa mainittujen haitta-aineiden kynnysarvot ylittyvät, tulee maaperän pilaantuneisuus ja puhdistustarve määrittää. Tähän määritykseen tulisi käyttää ensisijaisesti standardoituja analyysimenetelmiä.
PIMA-asetuksen ohjearvoja ei voida käyttää sellaisenaan kaivetun maa-aineksen käsittelyn tai hyötykäyttökelpoisuuden arviointiin. Esimerkiksi POP-yhdisteillä pilaantuneen maa-aineksen käsittelyssä on otettava huomioon EU:n uusi asetus 2019/1021.
Laboratorioanalyysit
Tarjoamme laajan valikoiman pilaantuneen maa-aineksen tutkimiseen liittyvää analytiikkaa. Valikoimastamme löytyy kaikki PIMA-asetuksen vaatimat analyysit sekä paljon muuta maaperään liittyvää analytiikkaa. PAH-, PCB- ja mineraaliöljyn (C10-C40) analyysit tehdään Kuopion laboratoriossamme akkreditoiduilla menetelmillä. Muut PIMA-analyysit tehdään emoyhtiömme laboratorioissa Saksassa, myös akkreditoiduilla menetelmillä, mutta sekä raportointi että mahdollinen apu tulostulkintaan tapahtuu aina tuttujen Labrocin yhteyshenkilöiden kanssa. Vahva asiantuntijuutemme kattaa myös pilaantuneen maa-aineksen analyysit, vaikka osa analyysityöstä tehdäänkin emoyhtiömme toimesta.