qPCR-menetelmä nostettu esimerkkinä Valviran ohjeeseen – oikein validoituna menetelmä kelpaa myös terveysviranomaisten työhön

13.8.2024 (muokattu 26.8.2024)

qPCR-menetelmän hyväksyttävyys rakennusmateriaalien mikrobianalyyseissä on asia, joka on pohdituttanut pitkään asiakkaita. Menetelmää ei ole uskallettu aina valita analyysimenetelmäksi sen eduista huolimatta. Lokakuussa 2023 Valvira kuitenkin nosti qPCR-menetelmän esimerkkinä julkaisemaansa Terveydensuojelulain mukaisissa tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä koskevaan ohjeeseen. Tämä nosto ohjeistukseen toivottavasti hälventää epäilyksiä ja mahdollistaa menetelmän hyödyntämisen täysimääräisesti. Kyseinen ohje on suunnattu terveydensuojelulain mukaisia tutkimuksia tekeville laboratorioille.

qPCR-menetelmän käyttö nyt selkeämpää

qPCR-menetelmän käyttö on ollut vähäisempää, kuin perinteisten viljelymenetelmien käyttö, sillä analyysi on kenties jäänyt vieraaksi eikä sitä ei ole uskallettu käyttää.  Labrocin tutkija ja qPCR-menetelmän vastaava Pinja Tegelberg toteaa, että ”on hyvä, että Valvira on nostanut qPCR-analyysin esimerkkinä lokakuussa 2023 julkaisemaansa Terveydensuojelulain mukaisissa tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä koskevaan ohjeeseen”. Nyt Asumisterveysasetuksessa esitetty menetelmien hyväksyntää koskeva kohta on myös avattu ohjeessa selkeämmin toteamalla, että jos qPCR-menetelmä on laboratoriossa validoitu asumisterveysasetuksen edellyttämällä tavalla ja sillä on Ruokaviraston hyväksyntä, se soveltuu terveydensuojelulain mukaisiin asumisterveystutkimuksiin mikrobikasvuston toteamiseksi rakennusmateriaalinäytteistä.

qPCR-menetelmä sopii sekä mikrobianalyyseihin että lahottajasienten tutkimuksiin

Rakennusten kosteus- ja homevaurioihin liittyvissä tutkimuksissa qPCR-menetelmää voidaan käyttää mikrobianalyyseissä sekä rakennusmateriaali-, ilma- että pintanäytteille. Etuna perinteisiin viljelymenetelmiin on se, että DNA:n mittaamiseen perustuva qPCR-menetelmä mittaa näytteestä sekä elinkykyiset että elinkyvyttömät mikrobit ja tulos saadaan huomattavan nopeasti verrattuna viljelymenetelmään. Pitkäaikaisen kosteusrasituksen seurauksena puurakenteissa viihtyvät myös monet lahottajasienet, esimerkiksi lattiasieni, joiden toteamiseen qPCR:ää voidaan myös käyttää. qPCR-menetelmällä homeiden ja bakteerien pitoisuudet, sekä lahottajasienten esiintyminen näytteessä voidaan mitata parissa työpäivässä.

Labroc Oy:ssä qPCR-menetelmä rakennusmateriaalinäytteiden mikrobianalyysiin on ollut jo pitkään akkreditoitu* ja Ruokaviraston hyväksymä.

Olemme FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T314, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. Laboratoriomme akkreditoitu pätevyysalue löytyy osoitteesta www.finas.fi.