Kloorianisolit ovat mikrobien tuottamia haihtuvia yhdisteitä. Niitä syntyy, kun mikrobit hajottavat kloorifenoleilla kyllästettyä puumateriaalia. Kloorianisolien hajukynnys on hyvin matala ja siksi jo pienetkin pitoisuudet havaitaan tunkkaisena, ns. mummon mökin tai vanhan talon hajuna, joka tarttuu vaatteisiin, hiuksiin ja irtaimistoon.
Näyte kloorianisolien määrittämiseksi sisäilmasta otetaan vastaavasti kuin ilmanäyte VOC-analyysiin. Huomioitavaa kuitenkin on, että kloorianisoleja ei voi määrittää VOC-näytteestä, vaan niiden määrittämiseen tarvitaan erillinen näyte. Laboratoriossa näytteestä tunnistetaan 10 kpl yleisimpiä kloorianisoleja (yleisin 2,3,4,6-Tetrakloorianisoli, lista kaikista yhdisteistä alla*). Olemme ensimmäinen laboratorio Suomessa, joka pystyy tarjoamaan akkreditoidun analyysin ilmanäytteistä.
Materiaalinäyte otetaan kuten haitta-ainenäytteissä. Näyte kääritään alumiinifolioon, ja toimitetaan laboratorioon minigrip- pussissa.
Kloorianisolien pitoisuuksille ei ole toimenpiderajoja tai viitearvoja. Nykytiedon mukaan kloorianisolit eivät aiheuta terveyshaittaa havaittuina pitoisuuksina, mutta haju koetaan epämiellyttävänä. Analyysiä voidaan ajatella poissulkevana; mikäli ilmanäytteessä havaitaan kloorianisoleja, tunkkainen haju saattaa johtua niistä ja antaa viitteen kyllästysaineilla käytetyn puutavaran vaurioista ja vaikutuksesta sisäilmaan. Kloorianisolien löytyminen sisäilmasta ei välttämättä indikoi vakavia kosteus- tai mikrobiongelmia rakennuksessa ja sisäilmaongelmien selvittäminen kannattaa aina perustaa rakennustekniseen tutkimukseen, ei pelkkiin sisäilmanäytteisiin. Kloorifenoleita on käytetty pääosin 1930- 1980-luvuilla estämään puun lahoamista, sinistymistä ja homeen muodostumista.
* tutkittavat yhdisteet:
2,6-Dikloorianisoli
2,3-Dikloorianisoli
2,3,6-Trikloorianisoli
2,3,4-Trikloorianisoli
2,4,6-Trikloorianisoli
2,4,5-Trikloorianisoli
2,3,4,5-Tetrakloorianisoli
2,3,4,6-Tetrakloorianisoli
2,3,5,6-Tetrakloorianisoli
Pentakloorianisoli
Lisätietoa kloorianisoleista täällä.
Olemme FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T314, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. Laboratoriomme akkreditoitu pätevyysalue löytyy osoitteesta www.finas.fi.