VOC-yhdisteet (VOC, volatile organic compounds) eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat Asumisterveysasetuksen mukaan yhdisteitä, joiden kiehumispiste on 50-260°C. VOC-analyysissä tutkitaan TVOC eli C6-C16 (heksaani-heksadekaani) välillä olevien yhdisteiden kokonaispitoisuus ja tärkeimmät yksittäiset yhdisteet ja niiden pitoisuudet.
Yleensä VOC-yhdisteet ovat ongelmatapauksissa peräisin rakennusmateriaaleista, mutta myös tilan käyttäjät ja toiminnot tuovat oman osansa rakennuksista löytyviin yhdisteisiin. Joissain tapauksissa häiritsevien hajujen lähde saattaa löytyä myös rakennuksen ulkopuolelta. Lisätietoa mahdollisista VOC-yhdisteiden lähteistä löydät täältä, ja tulosten tulkinnasta löytyy lisätietoa Sisäilmayhdistyksen sivulta.
VOC-analyysi voidaan tehdä suoraan ilmanäytteestä, laboratorioon toimitetusta materiaalista tai ottamalla näyte rakenteen pinnalta FLEC-kammiolla. Kaikki VOC-analyysimme ovat akkreditoituja, jonka lisäksi VOC-analyysillä ilmanäytteestä on Ruokaviraston hyväksyntä.
VOC-analyysi sisäilmanäytteestä
VOC-sisäilmanäyte otetaan pumpun avulla näytteenottoputkeen. Ilmanäytteitä otetaan yleensä silloin, kun tilassa on havaittavissa tavanomaisesta poikkeavaa hajua, tai kun tilassa on rakenteita tai materiaaleja, joiden voidaan epäillä sisältävän haitallisia yhdisteitä. Esimerkiksi VOC-analyysissä näkyvä 2-etyyli-1-heksanolin pitoisuus, joka ylittää 10 µg/m3, tai C9-alkoholit antavat viitteen kostean lattiarakenteen päälle asennetusta muovimatosta (Asumisterveysasetuksen soveltamisohje, osa III).
VOC-analyysi materiaalinäytteestä
Suoraan materiaalista tehtävän näytteenoton (VOC materiaalinäytteestä, bulk-VOC) avulla tutkitaan rakenteesta emittoituvia kemiallisia yhdisteitä. Menetelmää voidaan käyttää osana kokonaisselvitystä ja kartoittavana menetelmänä esimerkiksi arvioitaessa emissioiden määrää ja eroja kosteusvaurio- ja vertailualueilla. Materiaalinäytteestä saadaan esiin myös materiaalin alapinnalla olevia huonosti haihtuvia yhdisteitä (Keinänen, 2013).
Lähetettäessä näytettä laboratorioon on tärkeää käyttää päästöttömiä pakkausmateriaaleja. Näin varmistetaan, että näytteestä löytyvät yhdisteet ovat peräisin näytteestä eivätkä esim. minigrip-pussista. Labrocista saat päästöttömiä Rilsan® pusseja tähän tarkoitukseen.
Yleensä näytteeseen tulee mukaan pintamateriaalin lisäksi liimaa, tasoitetta ja pohjustusainetta, ja saatu analyysitulos kuvaakin näiden kaikkien materiaalien yhteisemissiota. Eri näytteissä on aina erilaisessa suhteessa liimaa, tasoitetta, pohjustusainetta tai muita komponentteja, lisäksi rakenteesta irrotettu näyte sisältää uusia leikkauspintoja. Tämän vuoksi menetelmällä saatava tulos on suuntaa antava eli se kertoo mitä yhdisteitä ja missä keskinäisissä suhteissa niitä emittoituu juuri kyseisestä näytteestä.
VOC-analyysi FLEC-näytteestä
FLEC-näytteenottoa voidaan myös käyttää päästölähteiden paikantamiseen. FLEC-menetelmällä VOC-näyte kerätään suoraan rakennepinnalta ja sen avulla voidaan määrittää tutkittavan pinnan haihtuvien orgaanisten yhdisteiden emissiot. Toisin kuin laboratoriossa tehtävällä materiaalinäytteen analyysillä, FLEC-näytteenotolla saadaan selville ainoastaan rakenteen pinnalta haihtuvat emissiot. FLEC-menetelmä soveltuu tasaisille lattiapinnoitteille, joille FLEC-kupu saadaan tiiviisti kiinnitettyä.
Olemme FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T314, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. Laboratoriomme akkreditoitu pätevyysalue löytyy osoitteesta www.finas.fi.