DNA:n mittaamiseen perustuva qPCR-menetelmä havaitsee rakennusmateriaalinäytteessä esiintyvät elävät ja kuolleet mikrobit. Lahottajasieni-qPCR -menetelmällä tutkitaan neljän rakennuksissa yleisen lahottajasienen esiintymistä näytteessä: Lattiasieni (Serpula lacrymans), Istukkakääpä (Rhodonia placenta), Kelokääpä (Antrodia sinuosa) ja Kellarikesikkä (kellarisieni, Coniophora puteana). Tuloksena saadaan tieto kunkin lahottajasienen esiintymisestä näytteessä nopeasti kolmessa työpäivässä.
Pitkäaikaisen kosteusrasituksen seurauksena puurakenteet voivat lahota lahottajasienten vaikutuksesta. Erilaisia lahottajasieniä on paljon ja niillä kaikilla on kyky kasvaessaan hajottaa puun ligniiniä tai selluloosaa aiheuttaen näin puun lujuuden heikkenemisen.
Rakennuksille ehdottomasti vaarallisin on lattiasieni, eli Serpula lacrymans. Useimpien lahottajien aiheuttama laho ei leviä kuivassa puussa, mutta lattiasieni kykenee siirtämään vettä rihmaston avulla pitkiä matkoja kuivan hirsiseinän, betonin tai eristekerroksen läpi. Tämän takia tieto lattiasienen esiintymisestä materiaalinäytteessä on tarpeellinen tieto korjausten laajuuden määrittämiseksi.
Istukkakääpä (Rhodonia placenta) on puolestaan lahottajasienten erityistapaus, jota nykyisin havaitaan puurakenteisissa silloissa, joissa on käytetty kuparia lahonestoaineena. Lahottajasieni-qPCR -menetelmällä saadaan nopeasti tulos istukkakäävän esiintymisestä siltarakenteissa.
Kellarikesikkä (aiemmin kellarisieni), eli Coniophora puteana, on yksi yleisimmistä rakennuksissa esiintyvistä lahottajista, kuten myös kelokääpä Antrodia sinuosa. Ne eivät ole rakennuksille niin vaarallisia kuin lattiasieni, koska ne eivät kykene leviämään niin tehokkaasti märän alueen ulkopuolelle, mutta ne on hyvä kuitenkin tunnistaa ja poistaa rakenteista.
Näytteenotto Lahottajasieni-qPCR -analyysiin
Näytteeksi kannattaa ottaa materiaalia, jossa havaitaan kasvavan rihmastoa. Näyte otetaan samalla tavalla kuin mikrobien viljelyanalyyseihin ja näyte toimitetaan Labrocin Kuopion toimipisteeseen.
Katso näytteenotto-ohje!
Kuva: sienirihmastoa puun pinnalla