Näytteenottoapua kenttätyöhön

25.1.2022
Hanna Marttila

Analysoimme laboratorioissamme lukuisia erityyppisiä rakennuksista otettuja näytteitä. Näytteistä saatavat tulokset eivät kuitenkaan aina yksinään riitä päätöksentekoon rakenteen korjaustarpeesta, vaan tarvitaan myös muu havainto mahdollisesta vauriosta. Havainto voi olla esimerkiksi hajuhaitta tai tutkitun rakenteen poikkeava kosteus. Laboratoriona ja analysoivana tahona emme voi olla näiden rakennusteknisten havaintojen tekijänä tai sanella, mitä näytteitä ja millä menetelmillä kohteesta tulisi ottaa. Sen sijaan pätevät näytteenottajamme voivat olla osaavina ja puolueettomina lisäkäsinä toteuttamassa rakennusteknisen asiantuntijan laatimaa näytteenottosuunnitelmaa.

Näytteenottopalvelumme perustettiin asiakastoiveiden pohjalta vastaamaan kuntotutkijoiden kiireisiin tutkimuskohteissa. Kuntotutkimuksen kokonaisuudessa rakennusteknisen asiantuntijan tietotaitoa ei voi korvata puhuttaessa esimerkiksi rakenne- ja kosteusteknisistä havainnoista tai ilmanvaihtojärjestelmien tutkimuksista. Sen sijaan erityisesti ilmasta otettavien näytteiden ottaminen voi olla aikaa vievää ja laitteistojen käyttö vaatii osaamista ja keskittymistä, joten tältä pohjalta olemme hypänneet kentälle mukaan. On olennaista, että laboratoriomme näytteenottovälineet ovat huollettuja, säädettyjä, kalibroituja ja että hallitsemme niiden käytön. Näin ollen olemme sujuvasti käytettävissä, kun kysymys on ilmasta otettavista mikrobinäytteistä sekä VOC-, PAH-, formaldehydi- ja kloorianisolinäytteistä. Edellisten lisäksi näytteenottojamme ovat perehdytettyjä rakennepinnoilta otettavien laskeumapöly-, suoraviljely- ja geeliteippinäytteiden ottoon. Rakenneavausten yhteydessä otettavat rakennusmateriaalinäytteet tai purku- ja korjauskohteiden asbestinäytteet eivät puolestaan kuulu palveluumme. Ja koska on keskeistä, että taustalla on aina rakennusteknisen asiantuntijan laatima suunnitelma näytteenotosta, emme vastaa suoraan yksityisten kotitalouksien näytteenottotoiveisiin.

Vaikka sisäilmaongelmia koskevan näytteenottopalvelun juuret ovat Kuopiossa, löytyy päteviä näytteenottajia kaikilta toimipisteiltämme. Pääkaupunkiseudulla työskentelevä Anniina sekä tamperelaiset Matias ja Tinja perehdytettiin Tampereella ottamalla harjoitusnäytteitä ympäri Tampereen laboratoriota. He kaikki ovatkin sittemmin olleet keikkapuuhissa niin 6-vaihekeräimellä otettavien mikrobinäytteiden, kuin VOC- ja PAH-ilmanäytteidenkin kanssa. Oulussa puolestaan Anssi ja Mikko ovat molemmat aiemmin työurallaan ottaneet useimpia näytetyyppejä, joten heidän kanssaan palauteltiin mieleen tuttuja juttuja, mukaan lukien sorminäppäryyttä maljojen pyörittelyn kanssa. Tuoreimmat vahvistukset näytteenottokaartissamme ovat Sakari Oulusta ja Arja Kuopiosta. Kädestä pitäen oppimalla hekin ottivat haltuun kaikki näytteenottotarvikkeet sekä -tekniikat.

Näytteenottopalvelu pähkinänkuoressa:

  • Kysy apua näytteenottopalvelusta, kun voit jättää rutiininomaisen näytteenoton osaaville näytteenottajillemme
  • Teemme sinulle kirjallisen kustannusarvion
  • Vastaamme näytteenotoista sovitun näytteenottosuunnitelman mukaan
  • Huolehdimme näytteet tutkittaviksi ja saat tulosraportit lupaamassamme aikataulussa
  • Palvelu on saatavilla pääkaupunkiseudulla sekä Tampereen, Kuopion ja Oulun lähiympäristössä
  • Näytteenottopalvelu on vain yritysasiakkaillemme

 

Katso paikkakuntakohtaiset yhteystiedot!