xx.x.2025
Akkreditoidulla menetelmällä laadunparannusta, vertailukelpoisuutta ja parhaimmillaan kustannussäästöjä
Puristuslujuusnäytteenotto betonista akkreditoidulla menetelmällä tarjoaa edellytykset virallisiin ja vertailukelpoisiin tuloksiin. Akkreditoidulla menetelmällä varmistetaan näytteiden edustavuus, jolla voidaan vä työn laatua ja vähentää turhia työmaakäyntejä. Labrocin tutkija ja puristuslujuusnäytteenoton menetelmävastaava Axel Suominen kertoo, miten akkreditoitu yhteneväinen menetelmä voi tuoda kustannussäästöjä sekä betonin laatuun parannuksia.
Mitä akkreditoitu menetelmä puristuslujuusnäytteenotossa tarkoittaa asiakkaille?
Akkreditoidulla menetelmällä varmistetaan näytteenotto on tehty kansallisten normien ja menetelmästandardien mukaisesti. Nämä tuovat läpinäkyvyyttä, vähentää ylimääräisiä työmaakäyntejä
Akkreditoidusti tehtävä puristuslujuusnäytteenotto takaa sen, että asiakas saa näytteestä viralliset tulokset. Yhteneväinen järjestelmä mahdollistaa sen, että toimijasta huolimatta tulokset ovat vertailukelpoisia ja laatu on näytteenotoissa parempaa.
Ylimääräisiltä työmaakäynneiltä voidaan välttyä, kun tiedetään, että betonin puristuslujuus on kunnossa. Pitkällä juoksulla katsottuna, kun testaukset tehdään laadukkaasti, voidaan saada merkittäviä kustannussäästöjä. Säästöt tulevat siitä, ettei tarvitse purkaa olemassa olevia rakenteita väärien tulosten vuoksi.
Miksi puristuslujuusnäytteenotto akkreditoidusti on parempi?
FINAS-akkreditoinnin myötä näytteenottoon kuuluu toimintatapa, jolla näytteenottokohtaa porataan alustaan kiinnitettävällä timanttiporalla tietyllä tavalla. Tämä tapa vähentää koekappaleeseen tulevaa porausvaiheista rasitusta, kun verrataan käsivaralla tehtävää vastaavaa toimenpidettä. Akkreditoidulla menetelmällä saadaan vähennettyä poran liikkumista sivusuuntaisesti, ja koekappaleesta tulee näin mahdollisimman hyvälaatuinen.
Akkreditoituun tapaan liittyy vakiona käytäntö, että asiakas määrittää aina näytteenottokohdat työmaalla. Näin voidaan välttää tilanteet, ettei porata kohtiin, joissa voi olla esimerkiksi edessä rautaa, sähköjohtoja tai viemäriputkia.
Akkreditoidussa näytteenotossa näytteen halkaisijan koko tulee olla vähintään 73 millimetriä, sillä tästä pienemmästä näytteestä ei saada niin luotettavia tuloksia. Pääsääntönä on, että halkaisijan tulee olla 1/3-osa isompi kuin isoin kiviaines betonirakenteessa. Näytteitä otetaan aina myös enemmän kuin yksi, jotta voidaan varmistua tulosten yleistämisestä.
Mitä puristuslujuusnäytteenotto on lyhyesti kerrottuna?
Puristuslujuusnäytteenotto tarkoittaa sitä, että olemassa olevasta betonirakenteesta porataan lieriönmallinen kappale irti. Poraus toteutetaan vesijäähdytteisellä timanttiporalla. Kuppiterämäinen iso pora leikkaa reunoilta alueen irti ja siitä muodostuu lieriö. Tätä lieriötä voidaan tämän jälkeen käsitellä sahaten ja hioen siitä puristuskappale.
Labroc tarjoaa akkreditoitua menetelmää läpi Suomen
Labroc sai FINAS:n myöntämän akkreditoinnin puristuslujuusnäytteenotolle vuonna 2024. Labrocilla on valmiudet tarjota tätä akkreditoitua näytteenottomenetelmää läpi Suomen.
Labrocilla on kattava valtakunnallinen verkosto betonin testausta varten. Betonilaboratoriot sijaitsevat Helsingissä, Oulussa ja Tampereella. Laboratorioiden sijainnit mahdollistavat lyhyemmät toimitusmatkat ja nopeammat toimitusajat betonin tutkimista varten. Asiakkaat voivat toimittaa itse ottamansa näytteet mihin tahansa Labrocin seitsemästä laboratorioista, joista kuriiri kuljettaa ne lähimpään sopivaan laboratorioon.
Axel Suominen on Labrocin tutkija betonintestauksessa ja laadunvalvonnassa sekä toimii puristuslujuusnäytteenoton menetelmävastaavana. Axel on taustaltaan rakennusmestari, ja tehnyt opinnäytetyönsä Labrocille puristuslujuusnäytteenotosta akkreditointiprosessinhakuun liittyen. Labrocin palveluksessa Axel on toiminut nyt kolme vuotta.
Olemme FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T314, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. Laboratoriomme akkreditoitu pätevyysalue löytyy osoitteesta www.finas.fi.