Kloorianisolit – vanhan talon haju

17.9.2021

Vanhoissa puurakenteisissa taloissa voi toisinaan havaita tunkkaista hajua, jota tyypillisesti kuvataan termillä ”mummon mökin” haju. Herkästi vaatteisiin ja huonekaluihin tarttuva haju yhdistetään usein homeeseen. Kyseessä kuitenkin voi olla yhdisteryhmä kloorianisolit, joita syntyy kun mikrobit hajottavat kloorifenoleilla kyllästettyä puumateriaalia. Kloorifenoleja sisältäviä puunsuoja-aineita käytettiin vuosina 1930 – 80 estämään puun lahoamista, sinistymistä ja homeen muodostumista.

Kemistimme Jani Mäkelän artikkeli uusimmassa Ympäristö ja Terveys-lehdessä (5/2021) avaa kattavasti kloorianisolien syntymekanismia sekä kertoo Labrocin tutkimusmenetelmästä kloorianisolien määrittämiseksi ilmanäytteistä.

Avaa artikkeli tästä!

 

Laboratoriomme ovat FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoimia testauslaboratorioita T314 (Labroc Oy) ja T288 (Mikrobioni Oy) SFS-EN ISO/IEC 17025:2017. Pätevyysalueemme löytyvät FINASin verkkosivuilta. Vuoden 2021 kuluessa tavoitteena on yhdistää laboratoriot yhden akkreditointitunnuksen alle.